>

14 April 2014

RESEPI : KEK BATIK MOIST

Minggu ni post pasal resepi jugak. Mesti semua penah makan kek batik yang dibuat daripada biskut marrie. Tapi kali ni apa yang unik, kek batik ni kek batik moist. Ada ala-ala kek choc moist.

Bahan-bahan :-
1. 1 ketul butter (biasa guna buttercup)
2. 3/4 tin susu pekat manis
3. 1 paket kecil milo (200gm)
4. 1 paket biskut marrie

Cara nak buat cukup senang. Hanya gunakan api kecil. Mula-mula cairkan semua butter sampai menjadi minyak. Lepas tu masukkan 3/4 tin susu pekat dan seterusnya milo. Kacau adunan tanpa henti supaya adunan tak menjadi berketul-ketul. Kalau coklat lebih moist boleh tambahkan susu pekat manis.

Sebelum tu jangan lupa hancurkan biskut marrie. Biskut marrie tak perlu masuk angin sebab kita perlukan kek batik yang ada 'crunchy'. Setelah adunan tiga bahan tadi betul-betul sebati, maka tutuplah api dan tuang biskut marrie ke dalam adunan. Kacau hingga keseluruhan biskut diliputi adunan. 

Akhir sekali masukkan semuanya ke dalam bekas leper dan masukkan ke dalam peti sejuk. Tunggulah sampai kek batik keras.

p/s : adunan tak perlu tambah air sebab nak elakkan kek hilang 'crunchy'. Untuk biskut marrie nak suggestkan biskut marrie Munchys sebab ia lebih 'crunchy'.

Siap. Original kek batik moist by Hasifi Sani. Tengok betapa lazat coklat moist mengalir turun.
Kek batik moist ni sama macam kek choc moist jugak. Tak tahan panas. Maka kena simpan dalam peti sejuk. Bila makan akan ada rasa 'crunchy'. Ni yang membuatkan kek batik moist ni berbeza dengan kek batik yang biasa dibuat.

Sekian. Selamat Mencuba
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2010-2014©HASIFI_SANI