>

04 July 2015

Apa yang perlu ada untuk bina sebuah 'custom pc'?

Apa tu 'custom pc' ? Macam mana nak buat?

Sumber-Google

Custom pc sebenarnya adalah pc biasa tetapi dipasang hardware-hardware berdasarkan kehendak sendiri. Bermakna kita pilih sendiri hardware spec apa yang kita nak. Custom pc terkenal dalam kalangan puak-puak gamers & kaki-kaki editing.

Untuk membuat sesebuah custom pc, ada beberapa hardware penting yang wajib ada untuk melengkapkan satu sistem pc. Untuk yang tahu pasang sendiri takda masalah, dan bagi yang tak pandai pasang jangan risau sebab sekarang banyak kedai yang sediakan servis untuk buat custom pc dan akan dicaj sikit untuk upah pasang.


1.  Motherboard

Sumber-Pc Depot
Motherboard adalah satu set papan litar untuk menghubungkan kesemua hardware. Ada banyak slot-slot di motherboard. Nak beli motherbord pastikan nombor soketnya sama dengan processor. Contohnya soket Intel 1150 hanya boleh dipasang bersama processor intel LGA 1150. Soket pada motherboard sudah di bina ikut jenis processor.


2. Processor
Sumber-Google
Processor ibarat suatu otak yang akan memproses segala data. Processor yang agak familiar adalah Intel & Amd. Untuk beli processor pastikan nombor soket sama dengan motherboard, Bila beli processor akan disertakan dengan fan beserta heatsink (untuk serap haba dan sejukkan processor). Tapi kalau nk pakai fan yang lebih power pun boleh ataupun nk pakai sistem liquid cooler. Untuk pasang fan & heatsink pada processor perlu letak sikit thermalpaste supaya haba dari cip processor dapat dipindahkan ke heatsink.


3. RAM
Sumber-Google
RAM adalah singkatan kepada random access memory. Dalam bahasa Melayunya Ingatan capaian rawak (pelik pulak dengar). Ram berfungsi sebagai tempat simpan data sementara yang akan hilang datanya bila pc ditutup. Data yang disimpan adalah maklumat-maklumat sementara yang digunakan oleh aplikasi dalam komputer. Pastikan beli Ram ikut slot yang ada pada motherboard.


4. Hard Drive / Solid State Drive
Sumber-Google
Hard Drive dan Solid State Drive berfungsi sebagai tempat menyimpan data untuk sesebuah pc. Data yang paling penting adalah data sistem operasi (os). Kini kemunculan Solid State Drive (SSD) telah mengambil alih fungsi Hard Drive (HD). Bagi penggemar tegar pc SSD masih lagi dipasang bersama HD kerana SSD digunakan hanya untuk data os dan data-data aplikasi manakala HD dijadikan tempat simpan data lain seperti audio, video, gambar & macam-macam lagi. SSD semakin popular kerana ia tak mempunyai disk secara fizikal seperti HD. Risiko kerosakannya kurang dan sistem os serta aplikasi-aplikasi dalam pc terjamin selamat.


5. Power Supply
Sumber-Google
Power supply adalah pembekal kuasa kepada hardware-hardware dalam pc. Dari power cord, elektrik akan masuk ke power supply dahulu dan dari power supply barulah ke hard-hardware dalam pc tu. Nak beli power suppy kena tengok juga spec hardware dalam pc. kalau pc dipasang dengan hardware tinggi spec kena pakai yang tinggi kuasa (Watt). 


Mesti ada tertanya-tanya mana graphic card? Sebenarnya kelima-lima hardware diatas tu adalah hardware basic & WAJIB yang kena ada untuk sesebuah pc berfungsi. Kalau kurang satu maka tak dapat la sistem pc tu berfungsi


6. Graphic card
Sumber-Google
Bagi pc sekarang graphic card jadi benda penting untuk kualiti grafik yang lebih baik. Bagi gamers dan kaki editing memang benda wajib sebab memerlukan grafik yang terbaik. Macam-macam spec graphic card wujud sekarang bergantung pada kualiti grafik yang kita nak dan juga bajet. Bila pasang graphic card maka port VGA (port lubang pin warna biru) asal pada motherboard tak perlu guna lagi. Sambung monitor pada port VGA dari graphic card.


7. Chassis
Sumber-Google
Chassis adalah perumah bagi set-set hardware untuk sistem pc. Ada sesetengah chassis sudah disertakan dengan power supply dan juga cpu fan. Tapi untuk spec yang terbaik, pilih chassis tanpa power supply dan pasang power supply ikut spec yang lebih baik. Untuk chassis tanpa cpu fan, bole pilih fan ikut spec yang dikehendaki. Cpu fan berfungsi untuk menyejukkan bahagian dalam chassis daripada haba yang dihasilkan oleh hardware-hardware.


8. DVD Writer
Sumber-Google
DVD Writer adalah pemacu untuk DVD. Ia juga diguna untuk menulis data ataupun disebut sebagai burn data, pada CD-R ataupun DVD-R. Bagi yang inginkan BlueRay boleh memasang BlueRay writer.


Dah cukup semua ni maka siaplah sesebuah custom pc yang boleh dibuat ikut kehendak sendiri. Bagi yang mahukan custom pc yang ada akses Wifi, boleh pasangkan Wlan adapter sama ada adapter usb ataupun PCI adapter (pasang terus pada motherboard)

Untuk custom pc, pc adalah freeDos iaitu tak mempunyai sistem OS. Kena suruh kedai format ataupun kalau ada installer OS boleh install sendiri. Tapi sesetengah kedai hanya akan install perisian OS asli. Untuk OS original boleh dapat dengan harga serendah 300 lebih. Nak disarankan kalau pasang spec tinggi pasanglah OS yang sepadan dengannya.

Custom pc sendri

Custom pc sendiri. Buat di PC Depot.

Sekarang dah banyak kedai boleh buat custom pc. Sesetengah kedai dah sediakan list harga hardware-hardware dan senang untuk buat bajet kos keseluruhan. Dari spec basic hinggalah spec paling baik, semua boleh dapat ikut bajet sendiri.

Ni link salah satu kedai yang buat custom pc.
Boleh tgk list senarai hardware-hardware dan aksesori lain untuk pc.


Sekian. Yang kurang Ditambah, Yang lebih Harap hadam-HS

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2010-2014©HASIFI_SANI