>

08 January 2012

FREEDOM SHIP: KAPAL TERSEBAR DUNIA

Freedom Ship adalah sebuah kapal terbesar di dunia yang bakal di bangunkan. Ia berukuran 4,500 kaki panjang, lebar 750 kaki dan ketinggian 350 kaki. Kapal ini 4 kali ganda lebih panjang daripada Queen Mary.
Konsep reka bentuknya termasuk sebuah bandar moden yang mewah, pusat membeli-belah bebas cukai, dan penuh 1.7 juta kaki persegi bagi lot-lot pelbagai syarikat untuk mempamerkan produk mereka.

Freedom Ship ini bukan sahaja sebagai kapal pesiaran, tetapi ia adalah bakal menjadi tempat yang unik untuk hidup, bekerja, bersara, bercutian, atau merasai pelayaran. Pelayarannya akan terus mengelilingi dunia, meliputi kebanyakan kawasan pantai di dunia.

Lapangan terbang juga dibina di dek atas kapal untuk pesawat komersil swasta dan kecil (kira-kira 40 penumpang setiap). Kapal ini mempunyai 25 tingkat di dek utama yang akan menempatkan ruang kediaman, perpustakaan, sekolah, dan satu hospital kelas pertama di samping kedai runcit dan borong, bank, hotel, restoran, kemudahan hiburan, pejabat-pejabat, gudang, dan perusahaan kecil dan perusahaan pemasangan.

1 comment:

Nazrie Abdul Karim said...

assalamualaikum...just nak cerita..tajuk entri tu silap rasanya.huhuhu...salam kenal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2010-2014©HASIFI_SANI